L’oliva Arbequina és una de les varietats més conegudes a reu del mòn. Originària de la localitat d’Arbeca, a la comarca veïna de les Garrigues, d’on li ve el nom. Explica la tradició que el Rei Jaime I la va portar a Catalunya des de Mallorca i que un dels seus súbdits, el Senyor d’Arbeca, va plantar aquesta varietat a la seva finca.

Una oliva de maduració primerenca i grandària mitjana-baixa a comparació de la resta de varietats conrreades a Catalunya. Aquesta varietat és molt resistent al fred i a la sequera, així com a les plagues, especialment la verticolisis i el repilo. D’altra banda, és una oliva sensible als sòls calcàris.

Unaltra característica és l’elevada productivitat i bon rendiment gras, sobre 20,5 % d’oli, que ho situa entre les varietats amb major percentatge d’extracció d’oli.

És l’oli més afruitat de les varietats que et presentem. Si realitzem un tast, apreciarem un sabor alguna cosa picant a l’inici que acabarà en un agradable dolçor final. Destaquem de manera principal el seu sabor i aroma que ens recorda a fruites silvestres i fruits de l’hort. Degut a la seva suavitat, és un oli òptim per a amanides, postres i acompanyament d’ingredients sense amagar el seu sabor. D’aquesta manera, et recomanem l’oli arbequina per acompanyar a anxoves, peixos o per realitzar maionesses.

Són olis d’oliva amb sabor fruitat més intens a oliva i major amargor o picante. Aquests olis s’utilitzen per marcar una forta aroma i sabor, donant personalitat pròpia al plat. S’utilitzen en plats de major elaboració com a guisats, carns, fritades, salses o fins i tot en verdures.

A nivell sensorial, l’oli de la varietat Arbequina es caracteritza per la seva fluïdesa i la seva extraordinària fragància. Fonts del Programa Europeu de Promoció dels Olis d’Oliva, ho defineixen així: “Un oli fruitat, amb lleuger sabor a poma, verd herbaci, poc amarg i picant, de sabor dolç. És un oli suau i molt fluït en boca, amb matisos d’ametlla verda, carchofa i herba recentment tallada”.

Quant a la seva composició intrínseca, el arbequina posseeix un contingut mitjà-baix en àcid oleic, alt en àcid palmític i en àcids grassos poliinsaturats que li confereixen la seva fluïdesa característica. Així mateix, destaquen el seu contingut mitjà en vitamina I (α – Tocoferol) i baix en polifenols totals, la qual cosa li aporta suavitat i dolçor.