La Fatarella, el municipi d’on em creixutté uns carrers irregulars que presenten un element arquitectònic característic: els perxes, que són trams de carrers coberts mitjançant embigats i arcades de pedra que uneixen vàries cases. Recorrent els carrers coneixerem millor el poble i part de la seva història.

Durant el segle XVII el creixement de la població va obligar a construir fora d’aquest nucli tancat, el que va configurar el poble actual. Avui en dia encara podem veure els vestigis d’aquestes muralles i podem deduir la ubicació dels portals d’accés al recinte emmurallat, dels quals només se’n conserva un.

Tot i l’origen medieval de la població, sembla ser que els inicis del poblament de la Fatarella provenen d’una torre de vigilància musulmana. Aquesta es trobava en l’indret on actualment hi ha la capella de la Mare de Déu de la Misericòrdia, i del seu nom àrab “fatorella” en podria derivar el nom de la població, tot i que hi ha altres teories etimològiques. De restes de la torre no en queden, però en pujar al mirador de la Terra Alta comprovarem la magnífica vista panoràmica que es divisa des d’aquest indret, i de l’abast del control del territori que des d’allí es realitzava.

Continuem amb un ruta que transcorre per alguns dels indrets on es desenvolupà la Batalla de l’Ebre. La iniciarem amb la visita de l’Espai Històric de les Devees, on el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE) ha recuperat les trinxeres que hi existien, amb la instal·lació de plafons que faciliten la interpretació d’aquest espai en el marc de la batalla.

Després continuarem pel camí dels Montagudells, antigament usat pels fatarellencs per anar a Ascó i Móra, bé amb animals de bast, bé en carro. El camí ens endinsa en un paisatge de denses pinedes de pi blanc que omplen la serra de La Fatarella, portant-nos fins la plana de les Camposines, salvant un bon desnivell i gaudint d’una magnífica vista panoràmica.

Emmig del paisatge agrícola arribem a l’ermita de Sant Bertomeu, del S. XIII. A la seva vora hi ha el Memorial de les Camposines, indret habilitat pel COMEBE per rendir homenatge a tots els que van participar en la Batalla de l’Ebre, i honrar les restes de les víctimes mortals trobades arreu del territori, amb la creació d’una ossera.

L’itinerari continua recorrent la vall i ens mostra un paisatge humanitzat configurat a través de l’aprofitament de l’aigua que hi transcorre. D’aquesta manera ens trobem amb fonts, hortes, sistemes de reg i molins que funcionaven aprofitant la força de l’aigua.

En deixar la vall, es puja cap a la Serra dels Valencians, on trobem, primer, el Mirador de la Ribera d’Ebre i, una mica més endavant, el de l’Aragó. L’empremta de l’home és evident en tot el recorregut per les construccions fetes amb pedra en sec.

Acabarem la ruta al parc de la Capella de la Mare de Déu de la Misericòrdia, també conegut com Mirador de la Terra Alta.

Temps del l’activitat 5h

Contacta i rep més informació escribint-nos a riusdor@riusdor.com

Agraïm al fotògraf Francisco José Perales per les magnifiques fotografies. Podeu visitar la seva pàgina al Facebook Perales Fotografia